Indelen

Indelen

Ingedeeld worden

Binnenkomst
Check meteen in met je QR-code*. Ben je niet ingechecked voordat de volgende ronde start? Dan wordt je niet ingedeeld op een baan, en kun je die ronde niet spelen.

Als je moet trainen, kun je gewoon ingechecked blijven, het systeem weet wie in welke trainingsgroep zit en deelt je automatisch in op de trainingsbanen.

Als je tijdens de speelavond competitie een thuiswedstrijd speelt, check dan niet in.

* Heb je geen QR-code? Vraag dan één van de bestuursleden. Je kunt zelf ook een QR-code printen, genereer deze zelf door je volledige naam hier in te vullen. Het handigste is als je deze QR-code in het klein uitprint, en op de onderkant van je rackets plakt met een stukje dubbelzijdige tape.

Inspelen
Vanaf 20:00 kun je beginnen met inspelen. Tot die tijd is de zaal uitsluitend voor de junioren beschikbaar. Is er voor die tijd toch al een baan vrij, dan kan het goed zijn dat de jeugd deze nog steeds wil gebruiken. Gebruik deze alleen na expliciete toestemming van één van de aanwezige jeugdbegeleiders. Deze toestemming moet per baan worden gegeven.

Spelen
Om 20:20 begint de eerste ronde. Elke ronde duurt 20 minuten (meestal genoeg voor twee sets), dus de andere rondes beginnen om 20:40, 21:00, 21:20, en 21:40. Na 22:00 kan er nog tot 22:20 vrij worden gespeeld. De zaal moet om 22:30 zijn opgeruimd.

Aan het begin van elke ronde wordt “wisselen!” omgeroepen. Je gaat dan naar het indeelbord om te kijken waar je moet spelen of trainen. Wil je na de komende ronde stoppen, of even een ronde niet meedoen? Dan check je meteen uit, zodat je niet voor de volgende ronde wordt ingedeeld.

Als je training speelt, en je wilt direct na de training stoppen met spelen, check dan vóór de training begint al uit.

Let op dat je ruim om de badmintonvelden heenloopt, het kan zijn dat er inmiddels al mensen zijn begonnen met spelen met de nieuwe ronde.

Heb je een verzoek om een partij met bepaalde spelers te doen, dan moet je dit tijdig aangeven bij de indeler. Deze kan dit dan handmatig invoeren voordat er automatisch wordt ingevuld. Het systeem zal handmatig ingestelde partijen niet veranderen. Ook als je alleen het verzoek hebt om met een andere speler samen te spelen, om bijv. te oefenen voor competitie, dan vult het systeem automatisch de tegenstanders in.

Wil je een enkele avond even niet trainen, of op een lager niveau spelen, bijvoorbeeld wegens blessure. Dan kun je de indeler vragen om tijdelijk je niveau aan te passen, of trainingsgroep weg te halen. Vergeet niet dat voor het begin van de volgende speelavond deze wijziging weer ongedaan moet worden gemaakt.

Automatisch indeelbord

Waarom een automatisch indeelbord?
Met dit systeem worden een aantal verbeteringen doorgevoerd:

  • De indeler kan zelf ook de hele avond meespelen, deze hoeft alleen aan het begin van de avond het indeelsysteem voor te bereiden, en bij elke volgende ronde op een knop te drukken.
  • Gebalanceerde partijen, zodat je gemiddeld genomen evenveel partijen wint en verliest.
  • Afwisselende partijen, zodat je niet meerdere keren op 1 avond met dezelfden speelt.
  • Automatische bankzitregistratie, dus iedereen evenveel op de bank.
  • Gemakkelijk nieuwe spelers registreren, en niveau of trainingsgroep aanpassen.
  • Gemakkelijk alternatieve speelschema’s te organiseren, zoals een willekeurig toernooi.

Voorbereidingen
Rond 19:45 wordt het indeelbord, het prikbord, en overige relevante materialen uit de kast gehaald en klaargezet. Zeker alle bestuursleden kunnen overweg met het indeelbord.

Indeelbord opstarten
Kies een relevant indeelschema. Dit is bijv. “Maandagavond (beginnerstraining)” of “Maandagavond (recreantentraining)”, afhankelijk van het trainingsschema.

Stel voor elke ronde vast of de banen correct staan ingesteld. Dus het juiste aantal trainingsbanen (meestal baan 11 en baan 12), en bij een thuiswedstrijd van de DDW competitie ook één of twee banen voor de competitie (baan 9 en 10). Gebruik hiervoor het vastgelegde trainingsschema en de competitiekalender op het prikbord.

Vlak voordat de volgende ronde begint, druk je op de groene knop rechtsbovenin om automatisch de nieuwe ronde in te delen.

Afronden
Nadat alle rondes zijn gespeeld, zet je het prikbord weer terug in de kast. Het indeelbord sluit je eerst af, en haal de stroom er pas na 20 seconden vanaf. Dit laatste is van groot belang, omdat anders het systeem kan crashen.

Werking van het indeelalgoritme

Voordat het algoritme in werking treedt, worden eerst de spelers geselecteerd die gaan meedoen. Dit zijn in eerste instantie alle spelers die zijn ingechecked. Deze spelers worden gesorteerd op wie het vaakst op de bank heeft gezeten. Als iemand evenvaak op de bank heeft gezeten, wordt secundair gesorteerd op wie er als laatste op de bank heeft gezeten. Vervolgens wordt iedereen van vooraan in de gesorteerde lijst 1 voor 1 op de baan gezet, waar er nog een beschikbare plek over is. Spelers achteraan in de gesorteerde lijst die niet op een baan kunnen worden geplaatst omdat er geen plek meer is, moeten deze ronde op de bank zitten.

Hierna wordt een algoritme uitgevoerd om de spelers van baan te verplaatsen, op zo’n manier dat deze per baan een algehele score optimaliseert.

Het algoritme houdt alle ingedeelde partijen bij, en ook wie wanneer op de bank heeft gezeten. Het weet van elke speler de naam, het niveau, het geslacht, en in welke groepen deze zit (training/competitie). Het niveau is verder niet geslachtsafhankelijk, het geslacht wordt uitsluitend gebruikt om (bij voorkeur) uit te komen op een heren-dubbel, dames-dubbel, of een gemengd-dubbel.

Het algoritme houdt bij het indelen rekening met de volgende factoren:

  • Elke baan een even aantal van hetzelfde geslacht.
    Dus niet 3 mannen en 1 vrouw op dezelfde baan.
  • Gebalanceerd niveau, zodanig dat het niveaus van beide teams opgeteld aan elkaar gelijk zijn.
    Dus bijv. een team van niveau 1 en 3, tegen twee spelers van niveau 2, wordt gezien als een gebalanceerd niveau.
  • Klein niveauverschil tussen spelers op dezelfde baan.
    Dus niet een sterk gevorderde met of tegen een absolute beginner.
  • Rekening houden met partij-voorkeuren.
    Bijv. liever geen dames-dubbel maar een gemengd-dubbel.
  • Historisch gevarieerde partijen.
    Dus niet steeds met of tegen dezelfde speler op de baan.
  • Historische balans in niveau.
    Dus als je net onder je niveau hebt gespeeld, speel je de volgende weer boven je niveau, zodat het gemiddeld weer uitkomt op je eigen niveau.
  • Historische balans in baanscores
    Als je net op een baan met een lage baanscore hebt gespeeld, moet je ter compensatie later weer op een hoge baanscore uitkomen.

Niet helemaal tevreden?
Het is de bedoeling dat iedereen leuke partijen heeft. Het algoritme probeert zo goed mogelijk rekening te houden met de genoemde factoren, en zo eerlijk mogelijk leuke partijen te maken. Maar een perfecte indeling bestaat niet. Het is niet mogelijk om een indeling te maken waarbij iedereen elke ronde een partij met hoge baanscore speelt. Wat wel mogelijk is, en wat het algoritme ook doet, is de hoogst mogelijke score te vinden voor de hele zaal.

  • Zijn de factoren niet goed gebalanceerd, of zijn er nog andere factoren waar het algoritme rekening mee zou moeten houden?
  • Win je over meerdere speelavonden consistent meer partijen dan dat je verliest?
  • Wil je in een andere trainingsgroep?

Neem dan contact op met het bestuur.


De broncode van het automatische indeelbord kun je hier vinden.